Het project is een vergunningsvrije uitbreiding volgens bouwbiologische principes in de van Ostadestraat in Amsterdamse. Het bestaande 5-laagse appartementencomplex in de Pijp is gebouwd in de jaren 70. De uitbreiding van deze brede, ondiepe woning aan de noordkant geeft meer ruimte en verbetert het binnenklimaat.

Naast een verbeterd vochtgedrag door toepassing van leemstuc en een damp-open gevel is er betere thermische isolatie door de nieuwe goed geïsoleerde gevel. Er is verbeterde ventilatie van de slaapkamer doordat er een verwarmde voorzone is ontstaan. De beperking van het daglicht in de bestaande woning door de aanbouw is verminderd door daarin een aantal daklichten te maken.

De akoestiek van deze ruimte, waar een piano staat, speelt ook een rol. Die is goed door toepassing van leem-stuc, een minder hard geluid-reflecterend materiaal dan het gebruikelijke gipsstuc wat een ronder geluid oplevert. Ook de geluidsisolatie tussen binnen en buiten is met vlas en leemstuc beter dan bij een traditionele houtskeletbouw. De gebogen lattengevel is een vriendelijke toevoeging aan de kale bestaande noordgevel. De wand is bekleed met verticale red cedar latten. Die zijn met olie behandeld en variëren een beetje in kleur.

De wandopbouw is houtskeletbouw met vlas-isolatie, een variabele damprem met een gestucte gipsvezelplaat binnen. Aan de buitenkant zit een zwarte vocht-kerende folie. Daarop zijn de zwarte regels en de geschroefde verticale red cedar latten aangebracht. De kozijnen van het raam en de schuifpuien zijn van hout met hoogwaardig isolatieglas. Door de EPDM dakhuid als ronde dakrand door te zetten kan een metalen daktrim achterwege blijven.

Om elektrische spanning in de betonwapening te voorkomen is die geaard in de ondergrond. Verder is er geen staal toegepast in de draagconstructie. De hoeveelheid beton is minimaal gehouden. Langs de bestaande gevel is de aanbouw opgelegd op de fundering, alleen aan de tuinkant zijn er nieuwe heipalen bij geslagen. Zo is geprobeerd bouwbiologische principes in deze uitbreiding toe te passen waar mogelijk.

artikel Telegraaf