(Nederlands) renovatie + uitbreiding dijkhuis

De renovatie en uitbreiding van  dit dijkhuis op de Durgerdammerdijk betreft de helft van een tweekapper. De ander helft is al eens is verbouwd en uitgebreid. Het huis heeft aan de straatkant prachtig uitzicht over een lage dijk richting IJburg. Aan de tuinkant ligt een verdieping lager een tuin met uitzicht over weilanden richting Amsterdam. Het ligt aan het begin van het beschermd dorpsgezicht Durgerdam met zijn smalle dijkweg.

De uitbreiding met een ruime kamer plus balkon aan de achterzijde creeert aan die kant een heerlijke buitenruimte op woonkamer niveau. Het was meteen de aanleiding om de hele achtergevel, die sowieso al veranderingen had ondergaan, goed aan de buitenkant te isoleren en met hout te bekleden. Dat is gebeurt met een speciale volledig onderhoudsvrije beplanking van Leegwater. Het huis vormt nu ook aan de tuinzijde weer een eenheid met de gespiegelde buren.

De houten balustrade van het balkon loopt om de trap heen waardoor die binnen het volume omhoog gaat. Naast een strak volume levert dat beneden ook meer ruimte op. Het huis zelf is volkomen gestript en voorzien van een nieuwe trap en nieuwe verdiepingsvloer. In het dak zijn twee dakramen gekomen, in de verdieping daaronder een dakkapel waar een badkamer in past. Ook het pannendak is geisoleerd. Dat kan het beste aan de buitenkant, dan heb je een ononderbroken isolatie, goede wind- en waterdichtheid en je blijft de balken zien aan de binnenkant. Dat moesten we wel afstemmen op het dak van de buren, een puzzel omdat de dakranden symmetrisch waren.

Ook qua constructie hadden we een puzzel, de aansluiting van het bestaande dijkhuis op de nieuwe, apart gefundeerde uitbreiding. Door de veranderingen in gevelopeningen moest voorkomen worden dat het bestaande huis teveel op de zijwanden ging leunen. Maar qua renovatie en uitbreiding van het dijkhuis een mooi resultaat, meer woongenot en meer ruimte!