healthy environmentdesign for expats

house extension Friesland

Onze opdrachtgevers wilden een uitbreiding van hun huis in Friesland. Het huis ligt in een ruige natuurlijke omgeving waar het ‘s nachts echt donker is en waar het harder regent dan we gewend zijn in de Randstad. Dat is echt het buitengebied, net voorbij het Tjeukemeer achter een dijklichaam. Als je over de dijk kijkt zie je soms boten langskomen.

Het bestaande stenen huis heeft een helder volume maar een kleine keuken en een beperkt woonoppervlak. Door een langwerpig transparant volume aan de zijkant met keukeneiland, eettafel en open haard toe te voegen blijft er voor de woonkamer in het huis meer ruimte over. De nieuwe keuken is ruim en heeft veel mogelijkheden. Het glazen volume contrasteert met het stenen huis en heeft lamellenluiken voor privacy vanaf de straat. Aan de tuinkant heeft het dak een overstek waaronder je droog buiten kunt zitten. Dat beperkt ook de oververhitting door de zon als het warm is in de zomer.

Een aannemer uit de regio kreeg de opdracht. Het nieuwe volume is opgebouwd uit een licht staalskelet met houten balken die het platte dak dragen en houten kozijnen met schuifdeuren. Het bedrijf heeft de kozijnen en het staal voorbereid in de werkplaats en de aanbouw ter plaatse in korte tijd gerealiseerd.

De donkere kleurstelling past bij het bestaande zwarte bijgebouw dat is verplaatst en de aanbouw aan de andere kant van het huis. Er omheen ligt een mee gefundeerd houten terras, want in dit gebied zakt alles weg. Door dit losse volume als uitbreiding is de bestaande woning zo veel mogelijk in zijn waarde gelaten. In de aanbouw zijn de dakbalken wit geschilderd en in het zicht gelaten. De betegelde vloer heeft vloerverwarming. De open haard geeft sfeer en extra stralingswarmte als het buiten kil is. Op deze manier is biedt uitbreiding van dit huis in Friesland een hele nieuwe woonkwaliteit.