Villa Almere Overgooi 2009, GFA 1280m2

De villa staat in Almere Overgooi, een gebied met riante kavels voor grote huizen die in de loop van een aantal jaren gebouwd zijn. Ons ontwerp voor een familie van Chinese afkomst begon met de organisatie van het programma: naast de centrale ingang ligt een dubbele garage, beide komen uit in de hal. Van daar bereik je een uitgebreide woonkamer die rond de centrale trap ligt. Verder is daar een grote luxe keuken met daaraan grenzend een bijkeuken en een wijnkamer. Daarna begint een lang gerekte vleugel met zwembad, sauna en fitnessruimte. Het geheel is verbonden door een grote serre met verbinding naar de tuin. Op de verdieping zijn slaapvertrekken met eigen badkamers en balkons. Daarboven is een penthouse met slaapkamer, garderobekamer, badkamer en werkkamer, allemaal met uitzicht over de tuin en het Gooimeer achter de dijk. Belangrijk was om het vochtige klimaat van het zwembad te ontkoppelen van de rest van het huis. Dat is gedaan met behulp van een gang als sluis. Dit om te voorkomen dat parketvloeren en andere vochtgevoelige delen van het huis aangetast zouden worden. Om Feng Shui redenen bestaat het hele volume uit gebogen vormen met gebogen ramen. Om dezelfde reden is de lift in de hal aan de zijkant geplaatst en loopt de kolom naast de gebogen trap door in de trapleuning. De serre heeft de maximaal haalbare afmetingen, bepaald door de lengte van de dakprofielen. De keuken heeft een behoorlijke afzuigcapaciteit waar in de ventilatieberekening van het huis rekening mee is gehouden. De opbouw van het huis bestaat uit kalkzandsteenblokken en betonvloeren. De gevel is bekleed met een EPS –isolatiestuc systeem van STO Isoned waar we de gebogen vormen goed mee konden maken. Ook bij de aansluitingen van de aluminium kozijnen is in detail rekening gehouden met de rondingen. Om het geheel minder massief te laten werken is de bovenste verdieping in grijs stuc uitgevoerd. De villa’s in Almere Overgooi verschillen nogal van elkaar maar dit is een statement geworden.