Als lid van de VIBA, de Vereniging Integrale Bio-Logische Architectuur, ben ik uitgenodigd om wat te vertellen over mijzelf en mijn werk voor op de website van de VIBA. Ga naar het interview op de VIBA-website
Wat is de VIBA?
De naam ‘Vereniging Integrale Bio-Logische Architectuur’ geeft goed weer wat de essentie is van de VIBA. De mens maakt als levend wezen onlosmakelijk deel uit van de natuur. Het woord ‘Biologisch’ verbindt de Griekse woorden ‘Bios’ (leven) en ‘Logos’ (leer); het betekent ‘leer van het leven’. Biologische Architectuur gaat dus over een manier van vormgeven waarbij de natuurlijke principes, ofwel de principes van het leven, de basis vormen voor gezond bouwen en wonen, duurzaam beheer van de aarde en het sociaal en ruimtelijk welbevinden van de mens. De VIBA streeft er naar om deze aspecten integraal en op ethisch te verantwoorden wijze toe te passen bij het inrichten van onze leefomgeving. De vereniging staat voor de overtuiging dat echte Biologische Architectuur alleen tot stand kan komen door het integraal toepassen van diverse aandachtsgebieden. Zij onderscheiden daartoe ruimtelijke vormgeving, de fysieke uitwerking daarvan en het proces waarin ze tot stand komen.
VIBA en architectinamsterdam
Deze missie sluit aan bij die van architectinamsterdam. Ik ben VIBA-lid omdat ik gefascineerd ben door natuurlijke materialen, bijvoorbeeld de veerkracht van vlas, de grote gelaagdheid van leem, de eigenschappen van hout. Het woord hout is een verzamelterm voor een heel scala aan soorten, de een is buigzaam, de andere doet iets voor je gezondheid, weer een andere is keihard. We werken met eenvoudige benaderingen maar de natuur zit veel intelligenter in elkaar en daar kunnen we eindeloos van leren.
Ga naar het interview op de VIBA-website
