In het Amstelpark is een paviljoen verrezen van nat hout van plaatselijke iepen. Het is het eerste permanente bouwwerk van Stadshout. Dit Stadshoutpaviljoen staat in het Amstelpark waar de gemeente een ontmoetingsplek wenste voor voorstellingen, feestjes, huwelijksfoto’s en dergelijke.
Stadshout is een (kleinschalige) houtzagerij met een verwerkingscapaciteit van 2500m3. Zij zagen boomstammen uit de regio Amsterdam tot bruikbaar hout voor het uitvoeren van projecten en het vervaardigen van producten binnen de regio. Zij zetten zich in om de houtketen te optimaliseren door het vergroten van bewustzijn en het onderzoeken van innovatieve houttoepassingen, om ervoor te zorgen dat het hout zo hoogwaardig mogelijk wordt hergebruikt en geen enkele snipper verspild wordt. Dit past goed bij onze visie op duurzaam bouwen en houtbouw.
De bouw van het Stadshoutpaviljoen
Het hout is niet voorgedroogd; als experiment en omdat Stadshout de faciliteiten nog niet heeft. Bij de constructie is rekening gehouden met extra krimp en trek. Drie stalen knooppunten houden de balken bij elkaar, op de plek waar de krachten in het hout het grootste zijn.
In deze video over het ontwerp en de realisatie van het Stadshoutpaviljoen in het Amstelpark, komen Stadshout en Florian Eckardt aan het woord. De bouw wordt getoond vanaf het vellen van de bomen, tot de uiteindelijke oplevering.
Stadshoutpaviljoen in de pers
- Het Houtblad, Stads hout voor stadsmensen. ‘Het Stadshoutpaviljoen is de nieuwste toevoeging aan het Amstelpark. Het park werd meer dan veertig jaar geleden voor de Floriade 1972 aangelegd. Als een nieuwsgierige vogel is het paviljoen neergestreken, op de rand van een bestaande vijver. Architect Florian Eckardt beschrijft zijn ervaringen.’
- Stedebouw en architectuur: Stadshout winnaar wedstrijd ‘Slimste Comeback in Hout 2015’. ‘Stadshout uit Amsterdam is de overtuigende winnaar van de wedstrijd ‘Slimste Comeback in Hout 2015’. Dankzij Stadshout in Amsterdam krijgen stadsbomen een hoogwaardig tweede leven.’ Het Stadshoutpaviljoen wordt genoemd als het eerste permanente bouwwerk van Stadshout.
- Cobouw: Paviljoen van nat stadshout krimpt nog wat. Alleen beschikbaar voor abonnees.
- Ook het Zwitserse Wir Holzbauer heeft onder de titel Ulmen (Iepen) aus Amsterdam aandacht besteed aan het Stadspaviljoen.
