Ik Bouw Betaalbaar Almere was voor ons een kans een ecologische woning aan te bieden: ecologisch bouwen hoeft niet duur te zijn. Wij boden samen met aannemer Rene Dalmeijer deze cataloguswoning aan en stonden er mee in de IBBA catalogus en op de beurs. Een prefab houten casco, damp-open gevels met vlasisolatie, houten kozijnen met driedubbel glas en een lariks gevelbekleding. Binnen een afwerking met wandverwarming achter leemstuc en hout in het zicht waar mogelijk. Verder balansventilatie en aansluiting op de stadsverwarming. Wouter en Rowena tekenden hier voor als opdrachtgevers.

De fundering deelden wij als blokje van 4 met 3 anderen: als we alleen gefundeerd hadden had dit lichter gekund dan voor de aangrenzende stenen woningen. Maar dat was onderdeel van het bouwproces. Het casco werd in Roemenie gefabriceerd en kwam op een dieplader aan, compleet me de kozijnen. Op de bouwplaats in Almere Homeruskwartier werd het in een week opgebouwd waarna de afbouw begon. Al tijdens die fase merkten we dat het binnenklimaat aangenaam was ten opzichte van buiten.

Als architect had ik zelf een rol tijdens de uitvoering: de montage van het casco, het plakken van het EPDM-dak, het leem stucen: ik maakt het allemaal als bouwer mee. Heel leerzaam om zo over te stappen naar de andere kant van de tekening. Ik zag de consequenties van mijn eigen beslissingen. Het viel niet tegen, kan ik nu zeggen.

Een aantal kleine keuzes namen we samen met Wouter en Rowena op de bouwplaats. Bijvoorbeeld de afwerking van de balustrade van het dakterras: er werden twee voorbeeld-stukjes gemaakt waar ze uit konden kiezen. Tussen de rest van Ik Bouw Betaalbaar valt deze ecologische woning zeker op. Toch zijn de principes belangrijker dan de verschijning en laat de energierekening zien dat dit een slimme manier van bouwen is.

zie IBBA