Boerderij op IJburg Overdiemerweg

De Boerderij op IJburg (Video) is een fantastisch initiatief dat jarenlang was gehuisvest op het Rieteiland Oost, naast de tennisclub. Het is een combinatie van een kinder- en ponyboerderij en het is een “inclusieve” organisatie. Er komen ook gehandicapte kinderen en kinderen met een vorm van autisme. Toen de boerderij daar weg moest kon ze naar een terrein in Overdiemen, aan de andere kant van de brug. De boerderij verruilde daarmee een vlak stuk grond zonder bomen voor een stuk veengrond met een dijklichaam naast een bos.

Daar ontwierpen wij in bouwteamverband een nieuw hoofdgebouw in samenhang met een stalen rijbaanoverkapping. De hoofdopzet is een basis van 4 zeecontainers met tussenruimtes, in het dijklichaam geplaatst. De fundering bestaat uit een betonplaat zonder heipalen, dat is uitzonderlijk. Daarop is een verdieping met houten wanden met een stro-invulling tussen sterke gelamineerde spanten van Kerto hout. Daarop ligt een dikke kruislaaghout dakplaat waarin nog twee markante daklichten komen. Deze goed geisoleerde ruimte heeft driedubbel glas en heeft altijd een aangename temperatuur, ook in de zomer. De verdieping bestaat uit 2 helften met de trap in het midden. Aan de ene kant zijn de keuken en de kantine, en aan de andere kant is de BSO van Unikidz met een gehandicaptentoilet.

Naast het gebouw is er het terrein, de veengrond waar een mat en zand op is gegooid om het verzakken tegen te gaan, vooral belangrijk bij de rijbaan. Het gebied waar in totaal meer dan 20 vergunning en voor werden aangevraagd heeft een helofytenfilter voor de waterzuivering. Het regenwater van de daken wordt opgevangen en is voorziet in een groot deel van de waterbehoefte van de pony’s, die soms meer dan 25 liter water per dag drinken. De Boerderij op IJburg is ook voor dieren “inclusief”, die mogen door elkaar heen lopen waar mogelijk, wat bijdraagt tot een ontspannen sfeer.

zie ook de site van de Ponyboerderij

en die van de BSO Unikidz

artikel Parool