Woningen Noordweg Wormer

Ons ontwerp voor uitbreidbare woningen aan de Noordweg in Wormer was een opdracht van corporatie Parteon Projectontwikkeling. Het maakte deel uit van de ontwikkeling Poort van Wormer aan het begin van het dorp op het oude Floristerrein. Dat bestond uit grote woningblokken aan de Zaan, rijwoningen in de velden en kleine woningen aan de Noordweg. De betaalbare starterswoningen kregen mee ontworpen uibreidingsmogelijkheden. Dat zou op den duur leiden tot een gedifferentieerde woonomgeving: wat begint als een afwisseling van A en B types wordt later divers doordat mensen op verschillende manieren aan- en opbouwen.

Dat versterkten wij met een typisch Zaans kleurenconcept voor de gevelopeningen: elke kleur is toegestaan als het maar groen is. In de Zaanstreek kom je dat vaker tegen, verschillende groentinten in een gevel. Bij individueel onderhoud aan rijtjeshuizen is dat sowieso de realiteit: wat begint als een eenheid in dezelfde kleur wordt met de tijd een bont geheel, bedoeld of onbedoeld.

De straat ligt aan het water en aan een geluids-belaste toegangsweg naar Wormer. Het zijn 3 rijen met 2 onderbrekingen, de laatste rij is gebogen wat ook bijdraagt aan de afwisseling. Vanaf de toegangsweg neem je het project waar als een lange rij met balkons die boven het water zweven. Vanaf de Noordweg is er een afwisselend beeld met voortuintjes en uitbouwen. In de plattegronden is de positie van de keuken een belangrijke keuze die men heeft als bewoner. Die kan aan de waterkant of aan de straatkant zijn en bepaalt het karakter van woonlaag en hoeveel privacy je hebt vanaf de straat.