ecologische woningen Echterdingen

Het project in Echterdingen is een bewerking naar de Duitse situatie van onze in Almere gerealiseerde ecologische woning voor Barth Immobilien Management, Stuttgart. Daarbij zijn ook verschillen in regelgeving meegenomen, bijvoorbeeld verdiepingshoogtes van 2.50m in plaats van 2.60.

Natuurlijk! Is ontworpen in houtskeletbouw met thermische massa door hoogwaardige vlas- en houtvezel- isolatie met een damp-open gevel en vochtregulerende, luchtzuiverende leemstuc. Dit dempt de relatief sterke temperatuurfluctuaties. De luchtdichte comfortabele woning met driedubbel glas en balansventilatie heeft een positieve invloed op het stookgedrag van de bewoners.

De gevelopeningen aan de noordkant zijn beperkt gehouden. De ramen openen naar binnen en sluiten goed, randen en naden zijn steeds afgedicht en zorgvuldig gedetailleerd. De zomerse oververhitting blijft beperkt door de noord-zuid oriƫntatie, de bebouwde en beplante omgeving en het verkoelende vegetatiedak. Dat krijgt ook op de flauwe noordhelling nog genoeg zon.

De berekende energiebehoefte is ca. 2333 KWh bij 132 m2 gebruiksoppervlak: 17,8 KWh/m2. OP het dak zijn zonnecollectoren en PV-cellen aangebracht. Met spaarlampen wordt het verbruik ca. 2000 KWh. Bij de Energie Einsparverordnung, de Duitse energieprestatieberekening, heeft de grotere zoninstraling een positief effect. De woning heeft wand- en vloerverwarming, voor de warmte-opwekking zijn er verschillende mogelijkheden.