Het Herenhuis op IJburg staat op Steigereiland, in een straat met allemaal 4-laagse geschakelde huizen van 6m breed. Ze zijn allemaal door architecten ontworpen voor particuliere opdrachtgevers. Het begon met een leuk ontwerpproces waarbij we onze opdrachtgevers Ernst en Caspar leerden kennen. Daarbij groeide het ontwerp, maar bekeken we ook alternatieven voor de bouwmethode van deze gestapelde woning.

Dat werd uiteindelijk een lichtbeton prefab-casco met aluminium vliesgevels waar afgeronde houten lamellen voor langs lopen. Het resultaat is een transparante gevel die een tropische associatie oproept die past bij de opdrachtgevers. De transparantie wordt versterkt door de rode deur zonder frame met daarachter een overdekt voorgebied tot aan de eigenlijke voordeur. Eenmaal binnen ben je in de grote eetkeuken, een belangrijk deel van het huis, die overloopt in de ommuurde tuin. Van het begin was duidelijk dat een Balinese tuinarchitect die ging ontwerpen, en het leverde een mooi contrast op met de strakke, rechtlijnige woning.

Ernst en Caspar hadden voor bepaalde onderdelen van het huis een grote eigen inbreng: bijvoorbeeld de traptreden van Indonesisch hout en het zelf ontworpen tegelmotief in het toilet. De indeling van de plattegronden speelt met de ruime opzet: het badkamermeubel loopt bijvoorbeeld over de hele breedte van de gevel. De wasbak is daar waar in de gevel een roze kader zit, wat een idee was van Caspar.

De casco-bouwtijd was kort: in een paar dagen werd het betoncasco opgebouwd. Daarvoor moesten we wel veel aandacht besteden aan het integreren van leidingen, dus de engineering vooraf was belangrijk. Het huis wordt verwarmd met een lucht-warmtepomp op het dak. Dat dak is verder een compleet dakterras geworden. Het heeft een lager middendeel en voor en achter glazen windschermen achter de lamellen. Het herenhuis op Steigereiland is qua kleurstelling afgestemd op zijn buren links en rechts die in dezelfde tijd zijn gerealiseerd.

Zie blog            zie artikel Steigereiland