Vrijstaand Huis Almere Oosterwold

Een zelf gebouwd vrijstaand huis in Almere Oosterwold. Daar wilden Annemarie en Peter met hun 2 kleine zoons naar toe, vanaf een Amsterdamse woonboot. Als je de stad uit wilt is dit een contrast: Oosterwold is een experimenteel zelfbouwgebied in Almere. Je verzorgt je eigen waterzuivering, wegaanleg en voorziet in stadslandbouw.

Op deze kavel van 2600m2 bedachten wij met hen een huis dat de langwerpige vorm en compartimentering van een boot combineert met het stoere dak van een boerderij. In de eerste maquette was dat al een asymmetrisch dak met een hoge en een lage kant. Boven ontstond een grote open zolder met een langgerekt daklicht en in het voorhuis een dubbelhoge ruimte met de balken in het zicht. Onder het dak-overstek kwam een overdekt terras dat grenst aan de eetkamer.

We konden de positie van de bouwmassa en de schuur zelf kiezen waardoor je nu uitkijkt over het eigen terrein, met de cirkelvormige vijver ernaast. In Oosterwold staan allerlei soorten vrijstaande huizen en geschakelde woningen door elkaar heen, groot en klein. Het te verwachten uitzicht was van tevoren niet duidelijk.

Het huis is gebouwd van spanten met zichtbare koppelplaten en houtskelet wanden. Het dak is afgetimmerd met vuren messing- groef planken. De gevelbekleding is van stoer Olijfessen van Wytskes Houthandel (Haalhout) in Friesland. De gevels en het dak zijn hoogwaardig geisoleerd met vlas-isolatie dat naast gunstige warmte-eigenschappen voor zomer en wintersituatie ook geluiddempend werkt. Op de verdiepingsvloer zijn dikke kruislaaghoutplanken toegepast die onbehandeld kunnen blijven. Het hele huis behoudt zo een natuurlijke uitstraling. Het dak is bedekt met een EPDM dakhuid waar een vegetatiedak op komt, de dakranden zijn bekleed met zink dat een mooie blauwe gloed krijgt als het regent.

Dit ruim gesitueerde vrijstaand huis in Almere Oosterwold is een aanwinst voor het gebied en een avontuur voor de bewoners.

 

zie Maak Oosterwold