boekpresentatie Hoe Bouwt de Particuliere Opdrachtgever?

op 7 mei presenteerden wij in Architectuurcentrum Casla, Almere het boekje Hoe Bouwt de Particuliere Opdrachtgever? 

Edited by Jutta Hinterleitner,  Jacqueline Tellinga,  Florian Eckardt,  Karen Heijne,    Carla Roos

Designed by Studio Joost Grootens

128 pp / 140 x 206 mm / hardcover
ISBN 978 90 6450 781 6

 

Dit is het resultaat van het door mij geinitieerde onderzoek van BNA Onderzoek en de Gemeente Almere waarbij ik zelf ca. 20 interviews met particuliere opdrachtgevers in het Almeerse Homeruskwartier voerde.

Het postvinextijdperk is aangebroken: op verschillende plekken in Nederland wordt geëxperimenteerd met wijken waar de particulier als bouwheer optreedt. Deze publicatie neemt de particuliere opdrachtgever onder de loep. Welke keuzes (esthetisch en procesmatig) maken deze zelfbouwers? Wat betekent een grotere graad van vrijheid en individuele invulling voor de gemeente, de stedenbouwkundige, de architect? Welke nieuwe vormen van samenwerking ontstaan er? En hoe zien deze woningen er uiteindelijk uit?
Voor deze publicatie zijn opdrachtgevers en bouwers van zestien onlangs gerealiseerde woningen in het Homeruskwartier in Almere geïnterviewd en zijn de bouwprocessen en de ontwerpen geanalyseerd. Daarnaast passeren tachtig huizen de revue die laten zien welke beeldtaal en diversiteit er hierdoor is ontstaan. In een aantal essays schetsen deskundigen de context van particulier opdrachtgeverschap: welke maatschappelijke en historische ontwikkelingen liggen hieraan ten grondslag, welke trends zijn zichtbaar en wat is de rol van de architect in deze nieuwe markt?