Duurzaam bouwen met een architect

Duurzaam bouwen met een architect

Duurzaam bouwen met een architect

Duurzaam bouwen is een breed begrip, maar wat houdt het in?

Duurzaamheid kun je op twee manieren benaderen: als sustainability, wat we met elkaar vol kunnen houden als bouwpraktijk, en als durability, wat lang mee gaat.

Beide belangrijk natuurlijk, en wij zoeken daarin als ontwerper een balans. Wat heb je aan een milieubelastend gebouw dat lang meegaat, of een milieubesparend dat snel aftakelt? Verder denken wij als duurzame architect dat de eerste 90% verbetering en milieubesparing belangrijker zijn dan de laatste 10% waar je vaak veel meer moeite voor moet doen. Hou de grote lijn in de gaten en maak daarbij duurzame keuzes die passen bij je manier van gebruiken

 

Zijn alle architecten duurzaam?

Als je het ze vraagt, zullen de meeste architecten zeggen dat ze duurzaam zijn. Dus waar baseer je dan je keuze op?

Iedere architect heeft een bepaalde achtergrond, een manier van werken als basis van waaruit hij of zij vertrekt. Als dat beton en kalkzandsteen woningbouw is dan is dat  een andere startpositie dan een houtbouw achtergrond. Bij de een is het meer persoonlijke ervaring met natuurlijke materialen, bij de ander een duurzame rekenmethode die het proces aandrijft. Kijk wat past bij jou en je project! Onze kracht is dat wij zowel met conventionele bouwmethoden gewerkt hebben als met houtbouw, strobouw, leemstuc en allerlei biobased isolatie materialen. Met aandacht voor een duurzaam en gezond binnenklimaat. Zie bijvoorbeeld onze woningen in Almere Oosterwold en IJburg Rieteiland Oost .

 

Kun je zo duurzaam bouwen als je wilt?

Bij duurzaam bouwen met een architect kun je grote stappen zetten door een slim ontwerp,  passende materialen en een geschikte manier van verwarmen en ventileren. Dat resulteert in een gezond binnenklimaat en een lage energierekening.

Helaas zijn er ook beperkingen. Een aantal materialen die in de ons omringende landen allang gebruikt worden zijn hier nog niet getest. Dus zijn ze niet goedgekeurd voor bijvoorbeeld brandveiligheid en akoestiek wat duurzame architectuur beperkt. Ook de bouwregelgeving is soms beperkend. Gelukkig wordt er vooruitgang geboekt en komen er steeds nieuwe mogelijkheden voor architecten wat betreft houtbouw en biobased materialen. Wij informeren je graag.

 

Welke bouwmaterialen zijn duurzaam?

je vindt tegenwoordig geen bouwmateriaal meer waar niet bij staat dat het duurzaam is. Vaak is dat greenwashing voor duurzame architecten en bouwers, maar soms is het nuttige informatie.

De beoordeling volgens de milieu-indexering verandert ook nog wel eens: zo kreeg schapenwol een tijd lang een ongunstige beoordeling en scoort dat nu weer beter. En zo wordt de CO2 opname van hout tijdens de groei van de boom in Nederland niet meegenomen in de milieuclassificatie. Maar uiteindelijk is het een persoonlijke keuze: natuurlijke materialen geven een heerlijk binnenklimaat en houden je huis koel. En je houdt schadelijke chemicaliën ermee buiten.

terug naar werkwijze

vrijstaande houten villa op Rieteiland Oost, IJburg
uitbreiding Amsterdam