houtbouw

Bouwen met hout: mooi, praktisch, duurzaam.

Hout is een prachtig materiaal om te ervaren, binnen en buiten. Vergrijsd, gevlamd, licht of donker, hout heeft eindeloos veel verschijningsvormen. En naast de houtsoort en kleurstelling is er ook nog het oppervlak en de breedte van planken of panelen waar je mee kunt variëren. Hout heeft een positief effect op de mens. Bovendien draagt het bij aan een stabiel en gezond binnenklimaat.

Bouwen met hout is van oudsher doelmatig en betaalbaar. Het is laagdrempelig: in principe kan iedere bouwer er mee werken. Ook voor prefabricage is hout een goede keuze. De dakconstructie van de ponyboerderij is van Kerto en kruislaaghout, het casco van onze IBBA woning is volledig geprefabriceerd inclusief kozijnen. Ook de wanden van de villa op Rieteiland Oost zijn in de fabriek samengesteld. Het grote voordeel is voorbereiding in een droge geklimatiseerde hal en dan snelle montage op de bouwplaats. Bij renovaties en uitbreidingen is  hout fijn om mee te werken omdat het aansluit op bestaande gebouwen en weinig gewicht toevoegt. Hout is flexibel: het laat aanpassingen toe die in andere materialen onmogelijk zijn.

Een belangrijke reden om voor hout te kiezen is de lage milieu-impact. Afhankelijk van soort en herkomst  vernieuwt het zichzelf. In Scandinavië groeit het bos zelfs. Gebouwen die tot nu toe in beton werden gebouwd worden in massief vurenhout lichter en comfortabeler. Ze presteren goed als het gaat om CO2 vasthouden. Er is weinig restafval. Bovendien bespaar je op het transport naar de bouw en de overlast want er zijn minder zware machines op de bouwplaats. Beton en staal worden duurzaam genoemd en hergebruikt maar hebben een milieu-impact van globaal 6x resp. 4x die van naaldhout. Bovendien komt een verdere toename van bosgebieden het milieu ten goede.

Florian/ architectinamsterdam heeft jarenlange ervaring met houtbouw. Dit over het hele scala van prefab met geïndustrialiseerde houtproducten tot werken met vers  hout. Het Stadshoutpaviljoen is een experiment dat van ongedroogd lokaal hout door lokale vakmensen is uitgevoerd. Wij wonnen er de "beste comeback in hout 2015" mee. We zijn op de hoogte van ontwikkelingen van nieuwe houtproducten en bouwmethoden en ook van houtbeschermingsmethoden.

Als architect maken we het ontwerp als vertaling van uw visie en kijken we hoe hout daar een rol in kan spelen bijvoorbeeld als constructie, als bekleding. Dat begint met inspiratie-sessies met voorbeelden en leidt tot een schetsontwerp. Dat ontwerp blijft tijdens het verdere proces centraal. Wij kennen geschikte adviseurs, bouwsystemen en uitvoerende partijen en brengen die bij elkaar. Om de voordelen van een houtconstructie te benutten en concurrerend te zijn moet die wel op de juiste manier berekend en geïnterpreteerd worden. We communiceren ook in die zin met de gemeente. We bewaken de kwaliteit tijdens de voorbereiding en uitvoering en bij de oplevering. Onze rol kan per fase bekeken worden in samenhang met de overige partijen en hun ervaring en informatiebehoefte.

terug >